Spilte med stjernene

 Tekst og foto: Tore Skadal

Vi tenker på de unge lokale strykerne i Polare Strøk.

– Flott at den unge strykerne i ungdomsgruppa Polare Strøk fra Harstad får stå sammen med store fiolinstjerner som Arve Tellefsen, Charlie Siem, Katharina Chen og Atle Sponberg, sier Knut Erik Sundquist, som sammen med andre lokale aktører denne helgen avvikler den andre utgave av Contrasto.

– Målet er å gjøre klassisk musikk mer folkelig. Jeg både håper og tror at folk fikk økt sin kunnskap om klassisk musikk her i dag, sier Sundquist, etter at konserten på 90 minutter var over i Harstad kirke.

Forestillingen ble avsluttet med to tangonummer med fiolinist Atle Sponberg. Med seg hadde han blant annet unge musikkspirer ved musikkonservatoriet i Tromsø. Samt at både Charlie Siem og Katharina Chen sto på scenen da konserten ble avsluttet med tango.

Aktørene fikk fortjent trampeklapp av en fullsatt kirke lørdag ettermiddag.

Nye stjerner

– Det er flott å se at det gror i rekkene av unge musikere over hele landet. Da jeg startet var det som oftest i Oslo stjernene kom fra. Nå har musikalske talenter fra hele landet, sier 82-år gamle Arve Tellefsen.

Fiolin-legenden fra Trondheim holder seg godt og er en særdeles oppgående mann.

– Jeg synes ikke det er noen grunn til å ligge på latsiden. Det er flott å kunne delta her i Harstad under den nystartede Contrasto-festivalen for klassisk musikk. Det er viktig å være med å bidra til å bygge opp flere festivaler så den unge generasjon får vist seg fram, sier Tellefsen, som har ei hektisk helg i Harstad.

– Jeg skal være med på de fleste av konsertene her under helgen. Jeg spiller selv som solist på Røkenes gård søndag formiddag. Jeg skal også delta på konserten til Charlie Siem i Trondenes kirke søndag kveld, sier Tellefsen.

Han er selv aktiv i organiseringen av to nasjonale klassiske festivaler i Oslo og Stavern.

Kostbar

Vi finner han i menighetssalen i Harstad kirke tidlig lørdag ettermiddag med sin dyrebare fiolin.

– Jeg og Charlie Siem har samme type fiolin. Den er bygd av en mester og koster noen millioner kroner, sier Tellefsen, som var en av mange som fanget publikum under den klassiske showkonserten som var innom mange av de klassiske komponistene. Tellefsen snakket varmt om Ole Bull.

– Han var en viktig pådriver for norske komponister da han i sin tid kom til Bergen. Norge hadde da lagt 200 år under Danmark, fortalte Tellefsen, som sammen med flere av musikerne hadde god dialog med publikum under konserten.

I tillegg til en rekke kjente fiolinister hadde Contrasto-festivalen hentet inn Christian Ihle Hadland på klaver. Samt den ungarske cellisten Laszlo Fencö.

– Jeg er meget godt fornøyd med samspillet vi fikk til her i Harstad kirke i formiddag. Her fikk et lydhørt publikum virkelig kose seg med mange av våre fremste musikere innen sine sjangre. Også flott at London-fødde Charlie Siem takket ja til å komme til Harstad. Jeg tror de som har kjøpt billett til forestillingen «Årstidene med Charlie» søndag kveld i Trondenes kirke, sier Knut Erik Sunqduist, som var svært glad for at publikummet fylte opp benkeradene i Harstad kirke lørdag ettermiddag.

(Artikkelen er hentet fra ht.no).